Få exklusivt knivset och block från Global vid beställning av nytt kök. Värde 6 398:-
Det sägs att kökstrender för mer än 100 år sedan lever kvar i vissa kök än idag. Många praktiska och funktionella detaljer har man helt enkelt inte slutat designa trots att vi passerat en del olika trender sedan 1800-talet. Men vilka funktioner är det egentligen som lever kvar än idag och som aldrig gått ur tiden?
Trots att vi idag kan se några få likheter mellan köken förr i tiden och köken som designas idag, finns det ändå några markanta skillnader som gör att köket på 1800-talet och många år framåt inte alls går att jämföra med köken vi ser idag. En av det största skillnaderna, men som egentligen inte är så konstig i och med att vi ständigt befinner oss i en utveckling, är storleken på köket. Bostäderna på 1800-talet var små och trånga vilket resulterade i att det inte fanns så värst många kvadratmeter kvar att röra sig på i köket. Köket blev en samlingsplats där familjer både arbetade, sov och umgicks.
När 1800-talet snart var ett minne blott och man klev in i ett nytt århundrade fick svensk inredning en ny inspirationskälla som inte enbart tog Sverige med storm, utan hela världen. Carl och Karin Larsson, två svenska konstnärer blev avsevärt en inspirationskälla för hela vårt avlånga land med deras utmärkande drag och egna prägel på inredning och kök. I takt med att Larssons luftiga inredning fick stor plats i svenskarnas hem började man sakta men säkert komma bort från den en gång välväxta trångboddheten och många kök fick en allt mer viktigare plats i hemmet.
Nu hade man trätt in i en tid där porslinet varsamt förvarades i skänkskåp, torrvaror i skafferi och andra matvaror i jordkällare. Detta resulterade i att de en gång trånga och ohygieniska köket, blev praktiskt och funktionellt och funktionalismen tog fart, något som många av oss känner till som funkis. Här blev modern spis, hylla för alla kökets kryddor och lådor för kökets små och stora verktyg en standard. Nu kunde man urskilja en enorm utveckling i hur köken såg ut och ju närmare vi kom sent 1900-tal desto fler funktioner kom till för att göra köket så bekvämt och öppet som möjligt.
Den gröna vågen var en trend som inträffade på 1970-talet där köken pryddes av luckor och bänkskivor i furu och avokadogröna kylskåp för att allt skulle få en enhetlig känsla i hemmet, men framförallt i köket. I takt med att man började möblera i köket med matbord och stolar, växte det något mindre köket från 1800-talet fram till att bli ett kök där man började tillbringa tid med familj och vänner samtidigt som det puttrade mat i grytorna på spisen. Något som vi idag, fortfarande associerar kök med trots att matlagning idag har fått ett rejält uppsving och något man kan kalla ha blivit en livsstil i mångas hem. Pengar spenderas nu på renoveringar och en del av oss befinner sig en större del av dygnets alla timmar i just köket. Summan av kardemumman är helt enkelt att det finns några detaljer med en tidlös estetik och funktionalitet som gör att köket förblir hemmets viktigaste plats och det är något som vi aldrig hoppas går ur tiden.
Vi tillverkar moderna kvalitetskök där anpassade lösningar är standard, oavsett om du vill förnya eller förändra köket helt. För oss och alla i Creoform-familjen handlar det om hög kvalitet, bra service och snygg design. Och framför allt att det ska vara enkelt och kul.
Välkommen till oss på Creoform Kök.
Ett exklusivt, varmt och välkomnande kök i shakerstil med perfekt platsbyggd känsla och infällda luckor.
Vi tillverkar moderna kvalitetskök med känsla, där anpassade lösningar är en självklarhet, oavsett om du vill förnya eller förändra köket helt. För oss och alla i Creoform-familjen handlar det om hög kvalitet, bra service och snygg design. Och framför allt att det ska vara enkelt och kul att köpa ett nytt kök.
Välkommen till oss på Creoform Kök.