Få exklusivt knivset och block från Global vid beställning av nytt kök. Värde 6 398:-

Skapa den perfekta köksön
- Tips och råd för din köksö.

En köksö är ett självklart inslag i dagens skandinaviska hem

En köksö är en fristående köksbänk som ger köket mer arbetsyta och förvaring. Den är ofta utrustad med spis och diskho eller extra sittplatser. Köksön har blivit oerhört populär och är idag en betydelsefull samlingspunkt i våra skandinaviska hem. Idag är köksön en naturlig mötesplats i köket, en plats för familjen att koppla av och trivas tillsammans, där vi finner glädje både i vardagen och på helgen. Köksön fungerar ofta som en länk mellan kök och vardagsrum och har inspirerat till att gränsen mellan dessa rum långsamt försvunnit i våra moderna hem.

Varför ska du välja en köksö?

Närbild på köksö med öppen förvaring, en inbyggd bokhylla med kokböcker och sittplatser vid köksön.

Mer förvaring

Det första många tänker på när man pratar om köksö är förmodligen förvaringen. Det är en av de främsta anledningarna till att många väljer att bygga en köksö. Väljer du att utrusta din köksö med skåp och lådor får du extra förvaringsutrymme för t.ex. din köksutrustning eller ditt porslin. Du kan antingen visa dina objekt öppet eller välja att bygga in förvaringslösningarna bakom lådfronter som smälter in i övriga köket.

Ett stort svart, modernt kök. Högresta skåp med Verona luckor. En stor köksö i mitten av köket med köksluckor i trä och sittplatser.

Större arbetsyta

En annan stor fördel med köksön är den ökade arbetsytan. En köksö kan på ett enkelt sätt skapa mer arbetsyta och naturliga avställningsplatser för t.ex. ugnsplåtar, varma grytor, matkassar och skapa mer plats för matlagning. Du kan till exempel ställa av plåten från ugnen när du bakar och låta bullarna svalna där utan att vara i vägen.

Två män står och lagar mat vid ett modernt svart kök med en köksö.

En naturlig mötesplats

I en öppen planlösning där kök och vardagsrum är en sammanhållen yta blir köksön en koppling mellan de båda rummen. Köksön blir en naturlig mötesplats för umgänge, matlagning och läxläsning. När du bjuder in till en trivsam måltid kan du duka upp mat på ett snyggt och aptitligt sätt, dessutom är den smidig att gå runt vilket gör att dina gäster slipper stå i kö och trängas.

Blått modernt kök med, släta luckor stor vit köksö och guld detaljer. Köket har två olika färger, en annan färg på köksön.

Få gratis rådgivning om din köksö

Boka ett kostnadsfritt möte med en av våra köksspecialister och få gratis rådgivning kring för- och nackdelar med en köksö.

3 steg till en perfekt köksö

Ett modernt klassiskt grått kök med lantlig känsla. Köket är hemtrevligt i shakerstil med ramluckor. Ett vinkelkök med köksö.
1

Storlek - Utgå från rummets dimensioner

Formen på ditt kök har betydelse för vilken typ av köksö du kan ha och hur stor den kan vara. Ett vinkelkök, rakt kök eller U-kök passar t.ex. bättre för en köksö. Rummets storlek bestämmer hur stor köksö du kan få plats med. Börja med att mäta upp köket och avstånden mellan de olika skåpen och bänkarna. Ett tips är att använda maskeringstejp för att känna av ytan.

En köksö kräver en stor yta och du vill inte riskera att det blir för trångt. Om du planerar att göra om köket helt kan du överväga att ta ner en vägg om det är möjligt och utöka ytan – på så vis kan du skapa nya möjligheter.

En kvinna står och lagar mat i ett modernt kök med svarta släta luckor och luckor i matt ek. Kvinnan står vid köksön som har en inbyggd spis och håller ett glas vin.
2

Funktion - Bestäm vilka funktioner du behöver

Fundera sedan på vad syftet är med din köksö. Vad vill du kunna använda den till och vilka behov ska den fylla? Ska din köksö användas som samlingspunkt och socialt umgänge där barnen kan göra läxorna och gästerna dricka ett glas vin? Eller ska det främst vara en plats för matlagning? 

Det är viktigt att du tänker igenom vad du vill ha den till. Köksön har under lång tid främst fungerat som en extra fristående bänk. Idag har köksön fler arbetsfunktioner, som spishäll, ugn och diskhoar. Förmodligen kommer du inte kunna få plats med alla funktioner, utan kommer behöva få göra prioriteringar.

Modernt beiget kök med en stor köksö. Köket har två färger, en sandbeige färg på köket och en mossgrå färg på köksön. Vid köksön finns sittplatser och bänkskivan är i rostfritt stål.
3

Sätt stilen - Inspireras av trender för din köksö

Trender är spännande, roliga och kan inspirera dig till att skapa något eget. En stor trend när det kommer till köksöar är att låta bänkskivan från köksön sticka ut långt och skapa extra matplatser. Den får gärna vara i ett avvikande material. En annan trend är att köksön mer och mer används som en förvaringsmöbel. Det kan vara allt ifrån att sidorna fungerar som täckta skåp där man kan stuva undan köksmaskiner och annat, till mer öppna hyllor.

En trend som är lite mer åt det extrema, och kräver att man har ett rejält stort kök, är att låta köksön vara hela köket. Då placeras köksön i mitten av köket och innehåller alla funktioner. Medan skåp eller hyllor placeras längs väggen.

Vanliga frågor om köksö

Inspireras och läs mer om våra kök med köksö

Letar du efter inspiration till din köksö? Hos Creoform Kök finns det gott om inspirerande kök med köksöar. Här är några exempel på köksöar i olika stilar med plats för matlagning, förvaring, arbetsyta, mingel och sällskapsyta. Låt dig inspireras av köksöar hemma hos andra som valt Creoform Kök.

3 vanliga misstag när man bygger köksö

Ritning på riktlinjer för köksö. Mått på rekommenderat utrymme mellan köksö och köket.

För stor köksö

Många drömmer om en stor köksö med mycket förvaring och arbetsyta. Men det är lätt att ta i alldeles för mycket och glömma utrymmet mellan köksön och det övriga köket. Om din köksö är för stor och ytan blir för trång och svårjobbad blir det ingen bra lösning. Mellan köksö och närmsta bänkskåp rekommenderas 120 cm för att du ska kunna ha plats för öppna skåp och lådor och ändå kunna röra dig fritt. Ett tips är att använda maskeringstejp eller flyttkartonger för att bygga upp köksön och kunna känna på ytan i förväg.

Informativ bild på riktlinjer för sittplatser vid köksö. Mått för överhäng av bänkskiva samt mått mellan barstol och köksö.

Dåliga sittplatser

När du bygger sittplatser till din köksö behöver du tänka på överhänget som ska ge plats åt dina ben. Ett vanligt riktmått är ca 30 cm överhäng, men om du har plats för mer så är det ingen nackdel. Tänk också på att välja en bra barstol eller pall som är anpassad för köksö. Barstolen eller pallen måste ha rätt sitthöjd i förhållande till bänkhöjden. Här brukar 27-30 cm mellan sittyta och bordsyta vara lagom. Eftersom dina fötter inte kommer nå ner till golvet måste barstolen/pallen ha en stödpinne på lagom nivå för fötterna.

Ritning på en köksö i perspektiv med både inbyggd spis och diskho.

Missar diskhon

Om du planerar att bygga in en spis i din köksö bör du även planera in en diskho eller utslagsvask. I nybyggnationer är detta numera standard. Enligt Boverket är det en stark rekommendation att placera en utslagsvask i samma inredningslängd som spisen, helt och håller pga. säkerhetsskäl. När du t.ex. ska flytta hett vatten från häll till vask kan du få hett vatten över dig, barn eller djur i närheten. Om du har en vask i närheten och bänkyta mellan häll och vask minskar det risken för skador.

Helsvart modernt kök med släta luckor och en stor köksö med spis, diskho och sittplatser. Alla detaljer i köket är svarta vilket ger en effektfull känsla.

Tips för din köksö

  • Har du plats?
    Vi rekommenderar att det finns 120 cm fri yta runt hela köksön för att du ska kunna röra dig fritt.
  • Tänk på arbetsytanStorleken på din köksö beror på rummets proportioner och vilka arbetsstationer den ska rymma. De flesta köksöar är mellan 90-120 cm breda och 150-300 cm långa.
  • Utgå från era behov
    Socialt umgänge, läxor eller matlagning? Det ena utesluter inte det andra.

Ett svenskt familjeföretag med samma passion, värderingar och kvalitetstänk som vid starten för 45 år sedan.

Vi tillverkar moderna kvalitetskök med känsla, där anpassade lösningar är en självklarhet, oavsett om du vill förnya eller förändra köket helt. För oss och alla i Creoform-familjen handlar det om hög kvalitet, bra service och snygg design. Och framför allt att det ska vara enkelt och kul att köpa ett nytt kök.
Välkommen till oss på Creoform Kök.